Alati i oprema za orezivanje

Za orezivanje trebamo različite alate za uklanjanje grana i opremu, koja će nam pomoći kod rada.

Najvažniji alat su škare za orezivanje ili vrtlarske škare. Škare koristimo za rezanje tankih grana i grančića. Pri kupnji ne štedimo i kupimo kvalitetne i pravilno dizajnirane škare. To će nam koristiti kod svakodnevnog radu u vrtu i ne samo kod orezivanja voćaka. Dobre vrtlarske škare su čvrste, lijepo sjede u ruku i dobro režeju. Rez je glatka i bez otrgnutih dijelova. Obavezno moraju imati klinčič, koji ih drži zatvorene. Škare treba redovito mazati sa uljem na zglobovima.

vrtlarske škare
Vrtlarske škare

Velike škare za orezivanje
Velike škare za orezivanje

Veće grane se uklanjaju pomoću pile za obrezivanje. Pila je blago zakrivljena sa dužinom od 30 do 50 cm i ima drvenu ili plastičku dršku. Pila može biti fiksna ili na uvlačenje. Pila ne treba puno održavanja. Redovito je treba čistiti i mazati mehanizam koji omogućuje slaganje.

Pila za orezivanje

Voćarski nož je alat, koji će nam puno pomoći. Nož je blago zakrivljen izrađen od čelika i dug od oko 7 cm.

Kod visoko rastućih voćaka ćemo trebati ljestvu. Kod ljestve je najvažnija sigurnost. Ljestva treba biti čvrsta i stabilna. Najčešće se koriste sklopive ljestve, koje su postavljene u obliku slova V. Ove ljestve su stabilni na ravnom i tvrdom tlu, na padinama ili mekome pa postanu opasne. Najsigurnije su ljestve koje imaju kline s kojimi se fiksira u zemlju. Jednostavne ljestve koje stavimo uz stablo nisu prikladne za orezivanje, jer nećemo moći raditi na vanjskom dijelu krošnje.