Stepenice u vrtu

Stepenice u vrtuStepenice u vrtu olakšavaju prevladavanje razlika u visini. U vrtovima na padinama hodanje travi je neugodno, u kišnom vremenu pa čak i opasno. Izgradnja staza u strmini može biti veliki izazov i teško ih je napraviti lijepe. Ako je nagib veći od 10 %, napravimo stepenice.

Stepenice mogu biti okomito na padinu. Takve stepenice su dobre za terasaste vrtove, a u drugim vrtovima ne rade dobro. Stepenice radije napravimo pralelno s padinom tako da radimo zavoje. U svakom promjenom pravca može biti podest koji omogućuje odmor.

Dimenzije stepenica mogu biti različite, ali je važno da omogućavaju sigurno hodanje. Niže što su, dubljije bi trebale biti. Dakle, stepenice visine 10 cm neka imaju 42 cm dubine, a stepenice visine 16 cm, neka imaju dubinu od 30 cm. Nagib svake pojedinačne stepenice treba biti 1 do 2 %, da neće zastajati voda. Stepenice trebaju biti minimalne širine od 60 cm. Ako želimo s lijevog ili desnog ruba zasaditi biljke, onda treba biti širina 15 cm veča.

Stepenice mogu biti različitih oblika. Rub ili ograda će napraviti stepenice krute. Stepenice možemo zasaditi niskim trajnicama, što če napraviti mekani prijelaz između stepenica i biljka. Vrlo dobar učinak dobijemo, kada je na jednoj stranici stepenica zid.

Za stepenice možemo upotrebiti različite materiale. Vrlo pogodan materijal je kamen ili drvo. Ako koristite kamene ili betonske ploče, izrada će biti vrlo jednostavna. Padino oblikujemo u obliku stepenica i utvrdimo pijeskom na kojeg stavimo ploče. Drvene stepenice također je lako izraditi, ali trebaju više izdržavanja i u kiši će biti skliske. Najstabilnije su kamene stepenice.