Oblikovanje vrta s grmljem

Grmlje ima važnu ulogu u vrtu. Svojim oblikom, strukturom i bojom ima veliki utjecaj na sliku vrta. Prilikom odabira prikladnog grmlja uvijek treba premisliti njihovu uloga u vrtu i utjecaj, koji će imati na sliku vrta.

Grmlje se tijekom godine mijenja, a njegov utjecaj na vrt se tome prilagođava. U proljeće ima dobar učinak grmlje koje bogato i šareno cvati. U vrt donesu boje, koje se miješaju sa svijetlim zelenim bojama proljećnog lišća. Uz pravi izbor grmlja možemo cvijećanje produžiti u ljeto. Cvatuće grmlje možemo pomiješati s cvatućim trajnicama u šarene valovite grede. U jesen će lišće grmlja promijeniti boju. Neke vrste imaju posebno lijepo lišće. Tijekom zime znaju biti najvidljivije zimzeleno grmlje, koje pruža zelenu boju u bjelini snijega.

Grmlje može biti veza između kuće i vrta. Sa svojom oblom oblikom stvaraju prijelaz između ravnih i čistih linija zgrada i kovrčava i mekih linija koje dominiraju vrtu. Grmlje može biti sastavni dio predkućnog vrta i predstavljaju dobrodošlicu posjetiteljima.

Prilikom odlučivanja, koje grmlje izabrati, se ravnamo po ukupnom izgledu vrta. Grmlje su vizualno jake biljke koje naprave svoj trag u obliku vrtu. Boja mora odgovarati drugim biljkama. Čak mala stabla i grane mogu biti privlačni, ali dolaze do izražaja u zimskim mjesecima kada grm nema lišća. Bolji učinak će se postići ako ćemo zajedno zasadili više grmova. Neko grmlje sadimo zbog lijepih mladih izbojka. Redovito ih obrezamo, da imaju svake godine veći broj novih izdanaka.

Grmlje može se saditi u vrt samostalno. Za ovaj oblik je pogodno grmlje, koje razvije zanimljiv oblik, s atraktivnim lišćem. Takvo grmlje neka bude posađeno tako da je vidljivo iz različitih dijelova vrta. Neko grmlje od četinjača i patuljaste vrste četinjača imaju vrlo zanimljiv oblik, a pogodne su kao začin nekog dijela vrta. Mjesto, kamo sadimo grmove, mora biti u skladu s potrebama grmlja i sliko vrta. Samostalno posađenoj grmlje treba da je vidljivo iz različitih dijelova vrta i iz kuće a za pozadinu trebamo imati zelenu boju ostvarenu sa živicom, visokim ukrasnim travama i sličnim.

Grmlje se može uzgajati u gredama. Grmlje odaberemo kako bi pružili zanimljiv izgled kroz cijelu godinu. Sadnja treba biti uravnotežena. U prednji dio grede trebaju biti usađeni niži grmovi, a prema stražnjom dijelu neka podigne svoju visinu. U slučaju grede, koje je dostupna sa svih strana, visoko grmlje treba biti u središtu. Na gredi možemo dati fokus lišću i drugim dijelovim grmlja, poput cvijeća ili plodova. Treba napomenuti da su listovi zanimljiv veći dio godine, dok su cvijeće i plodovi ograničeni na kraće razdoblje.

Grede, koji je su zasađene grmljem imaju prve godine puno praznog prostora. Tek kada grmlje izraste će dobit grede atraktivan izgled. Da bi bile grede uzbudljive od početka možemo između grmove saditi različite jednogodišnjice.

Grmlje se može kombinirati s različitim trajnicama, jednogodišnjicama i dvogodišnjicama, da napravimo mješovite grede. Grmlje obično predstavlja pozadinu za druge biljke i osiguraju da je učinak grede tijekom cijele godine zanimljiv.

Ako grmlje uzgajamo u posudama otvaraju se mnoge nove mogućnosti uređenja. Posude možemo pomicati i tako promijeniti izgled vrta. U njima možemo uzgajati grmove, koji ne prežive niskih temperatura zimi. Grmova u posudama mogu djelovati kao žive skulpture i predstavljaju snažnu središnju točku vrta. Međusobno možemo kombinirati nekoliko različitih vrsta grmlja i na taj način stvoriti zanimljive zelene skulpture.