Oblikovanje vrta sa penjačicama

Penjačice su šareni začin malih i velikih vrtova. Penjačice imamo zbog prekrasnih boja ili zanimljivog lišća, atraktivnog cvijeća ili ugodnog mirisa. Lišće nekih penjačica ima u jesen jake boje što značajno promijeni sliku vrta.

Penjačice mogu koristiti razne potpore za penjanje. Pri tome koriste rašljike, korijene za penjanje ili se oviju oko potpore. Neke penjačice trebaju pomoć, tako da ih pričvrstimo na potporu. One se mogu penjati po ogradi, potpori, zidovima, stubištima i drugim biljkama.

Stupovi penjačica

Ljepota penjačica dolaze do punog izražaja kada se uzgajaju na zidovima, ogradama ili zidovima zgrada. Takve zgrade postaju zanimljivije, jer se bolje uklope s vrtom i imaju mekši izgled. Isto je sa zidovima, koji imaju obično oštre linije i često djeluju kao strano tijelo u vrtu. Penjačice prikriju njihov izgled. U slučaju arhitektonski zanimljive zgrade penjačice može se koristiti kao arhitektonski element. U ovom slučaju ima smisla da se konzultirate s arhitektom koji je dizajnirao zgradu. Da će zgrada imati isti izgled tijekom cijele godine, ima smisla koristiti zimzelene penjačice kao što je bršljan.

Pergole su ostvarene za sjedenje, pa izaberite penjačice, koje su najljepše u doba godine kada više sjedite pod pergolom. Za stvaranje sjene su prikladne penjačice koji imaju velike listove. Ako želite imati pergolu zelenu čak i zimi, odlučite se za zimzelene penjačice. Posebno zanimljiv efekt se može postići, ako su na svakom stupu druge penjačice, koje se spoje u središtu vrsnog dijela pergole. Sa pavitima različitih boja možete napraviti šarene pergole. Ako često ručate pod pergolom izboru penjačica koje dugo cvatu, nije najprikladniji, jer će padajuće cvijeće smetati.

Stupovi, koje prerastu penjačice, su zanimljiv element u vrtu. Takav stup može biti dio grede koju podigne u visinu. Stupovi u pozadini cvjetnjaka, koji su međusobno povezani mogu u kombinaciji s penjačicama stvoriti zelenu stijenu. Nezavisni stupovi obrasli biljkama mogu biti žarište vrta.

Penjačice se mogu penjati po drvetu. Budući da drvo koriste samo za podršku, one ne uzrokuju veliku štetu dok ne dođe u krunu, gdje će takmičiti za sunčevo svijetlo. Tada ih počnemo obrezivati.

Penjačice možemo koristiti kao biljke za prekrivanje tla. One se mogu plaziti i rasti bez potpore. Dobar učinak postižemo kada ih posadimo u podnožje padine.

Penjačice se mogu uzgajati u posudama. Pogodne su uglavnom one vrste, koje rastu manje intenzivno i vrste koje ne podnose hladnoće i trebaju provesti zimu  na toplom mjestu.