Sadnja grmova u vrtu

Za sadnju grmova su iste preporuke kao i za sadnju drveća. Grmlje se najčešće sadi na stalno mjesto, ali možemo ih kasnije presaditi. Lakše je presađivanje malih grmova koji ne razviju velik korijenski sustav. Kupiti možemo različite grmove, koji neki uspijevaju u naši okolini ali neke trebamo saditi u posude.

Kupnja grmova

Grmlje se mogu kupiti u rasadnicima, kod vrtlara i u vrtnim centrima. U ponudi su grmovi različitih veličina i dobi. Uvijek kupite grmlje koje izgleda zdravo, neoštećen i bez nametnika. Osobito kod skupoga grmlja tražiti jamstvo od prodavatelja, kojim će jamčiti da će grm zamijeniti, ako propadne u roku od godine dana.

U svakoj sezoni možete kupiti grmlje posađeno u posudama, iako je najbolje vrijeme za sadnju u zimi. Sadnice uzgojene u posudama imaju dobro razvijen i neoštećen korijenski sustav. Iz tog razloga lakše prežive sadnju i možemo ih saditi tijekom cijele godine. Prije kupnje, provjerite da li je stvarno grm uzgaja u posudi, a nije stavljen u posudo prije prodaje. Ako se ukloni posuda, onda mora biti korijenski sustav dobro razvijen i korijenje ne smje biti uvijeno ili stisnuto. Zemlja se mora pridržavati korijena. Izbjegavajte sadnice čiji korijeni prisiljavajući kroz rupu na dnu posude. Ako je grm presađen u posudu prije prodaje, treba ga tretirati kao grm s golim korijenjem.

U jesen i u rano proljeće grmlje se prodaja s golim korijenjem. To su biljke koje su podignute u gredama i iskopane u jesen. Sadi se ih u doba mirovine, pa nemojte kupiti ove sadnice u proljeće kad se pupoljci već otvore, jer je vrlo vjerojatno da će propasti. Prije kupnje provjerite korijenski sustav da li je dobro razvijen, bez oštećenja i znakove bolesti i ravnomjerno razvijen u svim smjerovima.

Grmlje s korijenskom grudom iskopaju zajedno sa zemljom i zamotaju u mreže, runo ili vreće. Tako se korijenski sustav održava netaknut. Takvo grmlje se sadi u doba mirovanja – u jesen ili u rano proljeće.

Sadnja grmova

Grmove sadimo u jeseni i zimi kada miruju. Sadimo kad uvjeti dopuštaju, a tlo nije smrznuto. Grmove, koji su kupljeni u posudama, možemo saditi tijekom cijele godine, ali najbolji učinak se postiže ako su zasađeni kada miruju.

Tlo, gdje želimo zasaditi grmlje, moramo dobro pripremiti u jesen. Sa mjesta sadnje uklonimo sve korove. Zemlju duboko prekopamo i dodajemo veću količinu komposta ili stajskog gnoja.

Grmi se sade u iskopane jame koje su dvostruko ili trostruko promjera korijenskoga sustava. Jama neka bude tako duboka što je bio grm posađen duboko u posudi ili na gredi. Ako imamo grm u posudi, treba biti gornji dio zemlje, koja se drži korijenskoga sustava u istoj visini što je zemlja na gredi. Ako imamo grm s golim korijenima ili korijenskom grudom, onda ga sadimo tako, da je vrat korijena u visini zemlje. Kod grmlja sa korijenskom grudom uklonimo zaštitu. Grm stavimo u jamu i počnemo zasipati sa zemljom. Ako imamo grm s golim korijenjem, nježno ga tapkamo, da će zemlja prodrijeti između korijene. U slučaju visokih grmova, prije grm stavimo u jamu, stavimo u zemlju drveni kolac za podršku. Ako je grmlje posađeno uz zid, treba biti posađeno barem 25 cm od zida.

Grmlje obično ne trebaju potpore. Iznimke su visoki grmovi koji razviju neravnomjernu krunu. Najpraktičnije je uz sadnju u jamu staviti kolac za podršku, ali možemo u krug promjera 2 m oko grma staviti tri kolace na koje vežemo grm. Mjesto gdje je uže vezan na grm, zaštitimo gumom ili drugim prikladnim sredstvom kako bi se spriječilo oštećenje.

Svježe zasađeno grmlje treba dobro zaliti. Na vjetrovitom mjestu treba napraviti zaštitu od isušivanja.

Sadnja grmova u posude

Grmlje može biti posađeno u dovoljno velike posude. Prilikom presađivanja treba biti nova posuda najmanje 5 cm širija od stare. U posude sadimo grmlje u kasno ljeto i jesen, ali ako su prethodno rasli u posudama, oni se mogu presađivati tijekom cijele godine.

Na dnu posude stvorimo drenažni sloj za odvodnju viška vode. Sledi sloj napravljen od krhotina kojeg stavimo 2 do 3 cm grubog šljunka. Na drenažu stavimo bogatu i hranljivu zemlju, koja temelji na ilovaći. Za rododendrone i druge grmlje koje rastu u kiselom tlu, trebamo upotrebiti kiselu mješavinu zemlje. Zemlju stavimo do 4 cm ispod ruba posude. Na zemlju stavimo malč.