Penjačice

Penjačice su zeljaste ili drvenaste biljke, koje stvaraju duge izbojke sa obuhvatnim korijenima ili sa drugim izraslinima, i općenito raste u visinu, tako da se drže druge biljke, zida ili drugih oblika potpore. Penjačice mogu prikriti neprivlačne zidove i stupove.

Penjačice u vrtu donesu lijepe obojene cvijetove ili ugodne mirise. Izbor penjačica je velik, a najčešći su dekorativna pavitina, wisteria i bršljan, ali ne smijemo zaboraviti i ruže penjačice koje se jako sviđaju ljubiteljima ruža.

Penjačice na kući

Penjačice često upotrijebimo da napravimo pergolu, zidove, stupove i fasadu zeleno. Penjačice upotrebljavaju obuhvatne korijene s kojimi se drže ili rašljike. Biljkama koje upotrebljavaju za oporu ne prave štete dok ih ne prerastu. Bršljan se može potpuno bez štete penjati po stablu ali kada dođe do krune, počinje natjecati za svjetlo sa drvetom. Tada ga je treba skratiti ili ukloniti.

Penjačice se mogu popeti na pročelju kuće ili po zidovima. U većini slučajeva ne čine nikakvu štetu. Na južnom zidu mogu dodatnu zaštitu fasadu od sunca, što može u vrućim ljetnim mjesecima utjecati na temperaturu u kući. Ako dopustimo penjačici da se popne na fasadu, u njoj će naći svoje stanište razne životinje: ptice, insekti, miševi. Kako biste spriječili pojavu miševa i insekta, što može biti neugodno, posadimo penjačice uz kuću ali povučemo žice na udaljenosti od 30 cm od zida, po kojim će se penjačice penjati.

Penjačice pomogne dignuti vrt s tla u visinu. Neke penjačice imaju ukusne plodove kao što su kupina i kivi. One mogu biti dio voćnog vrta.