Oblikovanje vrta sa jednogodišnjim i dvogodišnjim biljkama

Jednogodišnje i dvogodišnje biljke su biljke s kojima brzo postizasmo željene oblikovalne učinke. Pogodne su za nove vrtove gdje ih upotrijebimo da prikriju golo tlo i za grede, koje će kasnije prerasti trajnice ili grmovi. Brza rast i šareno cvijeće prekriju neke još nezanimljive dijelove mladog vrta.

Jednogodišnje i dvogodišnje biljke imaju mjesto i u starim vrtovima. One se sade u samostalne grede, na kojih se formiraju različito obojeni i strukturalni uzorki. To omogućuje stvaranje različitih ideja jer asortiman boja omogućuje stvaranje šarenih greda cvijeća. Ključ za stvaranje lijepih greda je u ravnoteži između boje cvijetova i teksture i oblike lišća biljaka. Na raspolažu su biljke različitih veličina, koje omogućavaju stvaranje greda u visinu. Pravilo je, da su visoke biljke u pozadini a niže ispred. Ako je greda dostupna sa svih strana, visoke biljke su posađene u centru.

Najbolji efekt se dobije kada su grede zasađene tako, da upotrijebimo najviše dvije boje ili čak samo nekoliko nijansa jedne boje. Jake boje možemo razrijediti s upotrebom biljaka sa izrazitim zelenim lišćem. U gredama s bijelim cvijećem jako dobro utjecaju zelene biljke, jer razbiju bjelinu cvijeća. Oblik biljaka i tekstura lišća ima snažan utjecaj na učinak cvijeća. Grede će biti zanimljivije ako su zajedno posađene biljke različitih oblika i veličina. Grede možemo napraviti privlačnije ako ih zasadimo sa biljkama koje se uzgajaju zbog lišća. Sa kombiniranjem biljka sa zanimljivim lišćem i biljka gdje je fokus na cvijeću, stvaramo gredu atraktivniju. Jednogodišnje i dvogodišnje biljke sadimo u grupama. To omogućava, da svaka boja i svaka vrsta biljaka dolazi do izražaja i učinak je bolji. Pojedinačne biljke nemaju takav dobar učinak i stvaraju neskladan izgled greda. Grupe trebaju biti nepravilnog oblika.

Sa jednogodišnjim i dvogodišnjim biljkama se može napraviti formalno zasađene grede, koje su sastavni dio formalnog vrta. Radimo prema pravilima formiranja formalnog vrta. U formalnim gredama sa biljkama stvaramo različite geometrijske linije koje su obojene s različitim cvijećem. Ako ste vješti, možete saditi zajedno biljke koje cvatu u različita doba godine, pa će se greda mijenjati tijekom cijele godine.

Jednogodišnje biljke se mogu koristiti za obrube. S njima možemo stvoriti zanimljive obojene efekte. Naglasak stavimo na harmoniju boja pa se ograničimo na slične boje. Međusobno kombiniramo biljke s plavim i ljubičastim cvjetovima ili žute i narančaste. Uvijek zajedno sadimo više biljaka iste boje kako bi se postigao bolji učinak.

Jednogodišnje i dvogodišnje biljke su izvrsne za dopunjavanje dijelova vrta, gdje su mogući problemi zbog praznog prostora ili golog tla. One su jeftine i brzo raste, pa ih koristimo za popunjavanje slobodnih mjesta među trajnicama i grmljem. Jednogodišnje penjačice mogu pokriti prazan zid ili nezanimljivu ogradu. Oni se mogu penjati i po drugim biljkama kao što su drva. Zbog jednogodišnjeg živote neće praviti štete.

Jednogodišnje biljke možemo uzgajati u posudama. Veliki dio amaterskih vrtlara se odluči za ovaj način jer ih sade u saksije koje stave na prozore. Na ovaj način se vrt proširi u visinu i kuća dobiva lijep ukras. Na prozorima se mogu uzgajati razne biljke ali jako lijepe su one, koje se spuštaju. Uz malo vještine može se stvoriti šarene slapove cvijeća koji će začiniti monokromatsku fasadu. Izbor biljaka treba prilagoditi boji fasade da dođe do boljeg izražaja. Ukupno se može saditi različite biljke ali obratite pažnju na harmoniju boja. Jednogodišnje bilje mogu biti posađene u posude i viseće košare koje se nalaze u različitim dijelovima vrta. Velika posuda cvijeća može biti središte vrta ili dijela vrta.